Димен леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димен леопард
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Димни леопарди (Neofelis)
вид:Димен леопард (N. nebulosa)
Научно наименование
(Griffith, 1821)
Разпространение
Синоними
  • Neofelis nebulosa brachyura (Swinhoe, 1863)
Димен леопард в Общомедия
[ редактиране ]

Димният леопард (Neofelis nebulosa), известен още като опушен леопард, е хищник от семейство Коткови със средни размери разпространен в джунглите на Югоизточна Азия и приспособен за живот изключително по дърветата.

Обезлесяването в Югоизточна Азия и ловът му (поради употреба в китайската традиционна медицина, както и интерес към красивата му козина) са основни причини за драстичното намаляване на представителите на този животински вид, превърнали го в изключително рядък. През 2008 години е включен в Червената книга, като „Уязвим вид“.

През 2001 години екип от зоолози се наемат със задачата да търсят негови представители на територията на Тайван, но въпреки усилията през годините, през 2013 обявяват, че видът там вероятно е вече изчезнал, тъй като не е намерен нито един екземпляр[2].

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард има гъвкаво, издължено и набито тяло с изключително дълга опашка и къси крака, като задните са по-дълги от предните. Мъжките достигат на дължина 0,6 – 1,2 метра и тегло 15 – 25 кг, а женските 0,5 – 0,8 метра дължина и 10 – 15 кг тегло. Опашката на димния леопард е най-дългата в котешкия свят 0,5 – 1,2 м (колкото дължината на тялото) и служи на животното за баланс при движение по дърветата. Петнистата, мраморна окраска на тази котка е характерна с впечатлението, което създава – сякаш виждаш животното през димна завеса (откъдето идва наименованието му). Това е една от най-ефектните маскировъчни окраски сред хищните бозайници.

Димният леопард притежава анатомични черти присъщи както на Същинските (мъркащи) котки (виж мраморна котка), така и на Пантеровите (ръмжащи) котки към които се отнася в съвременната класификация. Зениците му не са кръгли като при големите котки, а са типичните котешки зеници. Гърлото му също е устроено както при малките котки и може да издава мъркащи звуци. От друга страна на лапите има по 5 пръста, както повечето Пантерови, като във връзка с дървесния си начин на живот е развил яки нокти и гъвкави глезени, позволяващи му да слиза от дърветата с главата надолу (виж маргай). Димният леопард се слави и като хищника с най-дълги при неговите размери кучешки зъби (около 5 см).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард се среща в обширен географски район: от Непал и Североизточна Индия, до Югоизточен Китай и остров Тайван, на юг в Индокитай до Малайския полуостров. Навсякъде обаче е изключително рядък. На островите Ява и Тайван е изчезнал [3]

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

  • Neofelis nebulosa brachyura – о-в Тайван, вероятно изчезнал
  • Neofelis nebulosa macrosceloides – от Непал до Мианмар
  • Neofelis nebulosa nebulosa – Южен Китай и Източен Мианмар

Димните леопарди от Малайския архипелаг (островите Суматра и Борнео) се смятаха за подвид, но след скорошни генетични изследвания става ясно, че те всъщност представляват отделен вид: Борнейски димен леопард (Neofelis diardi).

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард обитава джунглите на Югоизтона Азия на височина до 2000 м., но е наблюдаван и в заблатени гори в разливите на реки. Навсякъде обаче предпочита най-непроходимите участъци на гората. Той е отличен катерач и по-голямата част от живота си прекарва в короните на дърветата – там ловува и си почива. Активен е нощем. Напада птици, маймуни, катерици, млади елени, домашни животни и др.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Димен леопард в цял ръст

След около 80-дневна бременност женската ражда 2 – 4 малки (рекордният им брой е 8).

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

В миналото димният леопард е бил доведен до почти пълно унищожение от бракониери, преследващи го заради разкошната козина. Въпреки взетите мерки за неговата защита, той е изключително рядък.

В САЩ, Германия и Великобритания се правят успешни опити за изкуственото му развъждане. През 1975 г. 115 екземпляра са обитавали 55 зоопарка в света, от които само тридесетина не са били родени на свобода. Днес димният леопард фигурира в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като уязвим вид[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Neofelis nebulosa (Griffith, 1821). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. The Formosan clouded leopard, a subspecies endemic to Taiwan, is now extinct, according to a team of zoologists from Taiwan and the United States that had been trying for 13 years to find the animal // Архивиран от оригинала на 2015-09-29. Посетен на 2013-05-13.
  3. Боев, З. 1992. Опушен леопард. – Природа и знание, 1: 28 – 29.
  4. Neofelis nebulosa (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]