.

Росомаха- Полярен лакомец

Лакомецът е от семейството на поровете и е единственият представител на Росомахи. Съществуват няколко вида.  Размерът на Полярния лакомец (лат. gulo gulo) е около метър. Тежи приблизително 15 килограма и  цветът му е кафяв. Има също и д

 Росомаха- Полярен лакомец
Лако
ецът е от семейството на поровете и е единственият представител на Росомахи. Съществуват няколко вида. 

Размерът на Полярния лакомец (лат. gulo gulo) е около метър. Тежи приблизително 15 килограма и  цветът му е кафяв. Има също и две бели линии в задната част на гърба. Обитава Арктическата част на Русия, Аляска, Канада и Гренландия и се храни предимно с мърша.

Тези животни са много лакоми, но винаги оставят част от храната за след време, като я заравят в студения сняг. Лакомецът винаги тича бързо, защото иначе потъва в снега, а лапите му не са много добре пригодени за такива условия.

Той предимно се храни с мърша и, когато ловува, се изкачва на дърво и изчаква животно да мине под него. След това скача и атакува жертвата. Проблем е обаче лошото му зрение и това, че е бавен дори, когато тича с всичка сила. Поради тази причина акомецът ловува от засада. Територията, в която хваща жертвите си е около 200 квадратни километра и постоянно обхожда местностите.
 
Хората в Аляска употребяват всичко от Лакомеца. Козина му е много ценна, след като се изчисти, понеже е пухкава и пази от студа. Месото се яде, но не е особенно вкусно, защото е жилаво и трудно за дъвчене. Ноктите му се ползват за украса. За да се пазят от мечки и други хищници, много племена използват течността в жлезите на животното, за да напръскат по дърветата близо до територията си и така мечките и вълците не идват близо до тях.

Размножаването е веднъж на година и обикновено женската отглежда малките. Бременноста е 10 месеца, раждат се 2-3 малки, които сучат 2 месеца. Майката ползва за защита от хищници миризмата си като напръсква всичко около леговището. Това го прави постоянно през периода на раждането на малките до напускане на леговището. Женските Росомахи имат много силен майчин инстинкт и винаги пазят малките  си агресивно. Дори мечки и вълци не смеят да ги атакуват. 

За леговище лакомецът използва хралупи, гъсти храсти като слага допълнително клечки, големи клони и други, за да ги укрепи. Също така употребява и  празни изоставени леговища на други животни.

Росомахите често ловуват сами, но живеят на групи, по няколко доста близо една до друга. Много мъжки живеят изцяло отделени от другите, освен в периода на размножаване. Те не хибернират през зимата и са активни целогодишно. Странното за тях, е че обичат да ядат кора на дървета.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...