Червен Линкс - описание, местообитание, начин на живот

Червеният или червеният рис е хищническо животно в Северна Америка. За някои, тя може да бъде известна като "bobcat". Въпреки скромния си размер, червенокосият рис е най-голямата хищническа котка в нейното местообитание. В продължение на много години това е загадка за зоолозите. Виждането и проследяването й не е лесно, макар че рисът не се страхува от хората. Ето защо всяко зърно, получено за него, е ценно.

 Червен рис

Общо описание

Бобкет е роднина на обичайния тръс, но е половината от размера. Дължината на тялото рядко достига 90 см, а теглото му варира от 6 до 16 кг. Сред хората от този вид най-често има представители с тегло, равно на около 10 кг.

Козината му има кафяво-червен цвят с голямо количество пигмент (поради това червеният рис е понякога наричан червен).Има тъмни петна по цялата кожа, които помагат на звяра да се прикрие на фона на листа и високата трева. Във Флорида има хора с изключително черен цвят. Също известни случаи на албинизъм сред рис. Опашката е доста къса по отношение на тялото и е 15 см. На него има бяла белега, с която може да се разграничи бобкетът от други свързани видове.

Уникалността на този тип рис е, че няма пискюли на ушите му. Въпреки това, на техните съвети има малки тъмни панички. Те им позволяват да бъдат разграничени от барханска котка, чийто външен вид е много по-общ с появата на бобкат. Лъскавата муцуна е поразително подобна на тази на домашна котка, с изключение на това, че при диво животно тя е много по-голяма и има вълнени израстъци от двете страни. Ученикът е удължен, цветът на очите е жълт. Рискът има доста масивен и широк нос, от двете страни на който палтото има светъл цвят.

Тялото на ръжния рис е много силно и постно. Плячката, която е паднала в тези развити лапи, няма шанс да се върне и структурата на крайниците позволява на бобкета да направи скокове с дължина 5 метра, като изпреварва преследваната цел в две сметки.

разпространение

Местообитанието на това животно се намира изцяло на американския континент, което е доста необичайно явление. Червеният рис се установява в Съединените щати, на юг и на запад от Канада, близо до южната част на Мексико. Въпреки доста обширното заселване, тези котки са застрашени от изчезване поради неконтролирано унищожение от хора.

Начин на живот

Бобкат предпочитанията си при избора на жилища са доста различни. Звярът може да се установи както в сухи, така и в блатисти низини или гори. Някои хора се настаняват близо до човешката обител и прекарват целия си живот сред културния пейзаж (условия, създадени от човека). Въпреки факта, че тези животни са усвоили перфектно дърветата за катерене, те не ги използват за постоянно обитаване, предпочитайки да се движат нагоре в случай на опасност или топлина. Те също рядко плуват, предпочитайки да го правят само през лятото, за да се охладят.

 Червеният тръс начин на живот

Въпреки че червенокосият рис е доминиращ по размер, той не е основният хищник на континента и има естествени врагове.Те включват канадския рис, кугар и ягуара, среща, която може да завърши със смърт за бобката.

Основата на диетата на червения рис е храна от животински произход. Тя радостно ловува зайци, мишки, глупаци и гробове. Понякога bobcat има достатъчно сила, за да преодолее елен или добитък, но такива случаи са изключително редки. За жертвата червеният рис се придвижва привечер. Въпреки това в северните ширини има по-малко възможности за нея да получава висококалорична храна, така че bobcat използва по всяко време на деня за лов, ако има потенциална храна наблизо.

След хранене животното предпочита да си почине. Ако остане нещо от храната, тя внимателно скрива следите от неотдавнашния празник. Подобно на някои други видове големи котки червенокосият рис е способен да скрие храната на клоните на дърветата.

За трона важна задача е да се защити територията, за която мъжките драскат дърветата и правят белези с урина. Едно животно може да заема площ от 100 квадратни километра и това е далеч от границата. Жените заемат около 50 квадратни метра. км и да защитят притежанията си толкова ожесточено, колкото мъжете. Няколко мъже могат да разделят граничния район и да осигурят своето местообитание за 3 женски.Животните използват миризмата на урина, за да демонстрират своята готовност за чифтосване.

репродукция

Размножителният сезон започва с първите топли дни на пролетта. Женските рибки носят плода в продължение на 53 дни, след което се роди носилка от няколко слепи котенца. Децата виждат зрението си на 7-9 дни, след което още 2 месеца ядат майчиното мляко. Млякото на женската bobcat е много дебела и гъста, съдържа висока концентрация на хранителни вещества. Лингвите на джинджифил се грижат за котетата си грижливо, непрекъснато ги облизват. Жената винаги е готова да се грижи за потомството и в случай на опасност ще прехвърли малките хищници в ново убежище.

 Развъждане на червенокоса рис

През цялото време мъжът захранва всички женски животни, живеещи на територията му. Той ще им даде част от плячката, дори ако той самият гладува. Това е доста уникално явление, което рядко се среща сред други представители на животинския свят. От известно време, женското не позволява на мъжките да се носят, за предпочитане да приемат храна в неутрална територия. Но когато котенцата растат малко и стават по-силни, мъжкият човек може да донесе храна директно в приюта и да остави месото на младите за хранене.

Отглеждането на млад рис е важен елемент от живота на жената.Когато младите достигнат възрастта от няколко месеца, тя напуска дупката с тях и започва да ги ходи на собствената си територия, като ги учи на основите на лов и защита от естествени врагове. След около половин година котетата вече влизат в първата си плячка, която е под строг контрол на майката. Развива тяхната издръжливост, осигурявайки физическо натоварване. През целия период на отглеждане, котенцата играят помежду си, което също е важен компонент на тяхното физическо развитие.

Ловът

Червеният рис не лови в стадо, предпочитайки да направи това само. Интересна особеност на bobcat и други рисници е, че те могат да засадят и чакат в приюта на нищо неподозираща жертва. Рискът винаги убива плячката по същия начин: първо пресича каротидната артерия и след това разбива врата. Спонтанността на атаката й позволява да лови животни, които са много по-големи от нейните.

Заплаха от изчезване

Кожата на ринския тръс е ценен трофей, за който на черния пазар са дадени няколко хиляди долара.И секретността на рис и безстрашието му пред един човек само прибавя към бракониерите на вълнение. Друга причина, поради която този вид се преследва, е увреждането от червенокоси рис, причинено на фермите. Те атакуват птици и малки животни, затова земеделските производители се опитват да отстранят при първа възможност животното, което е започнало да посети техните земи.

 Заплахата от изчезването на червения тръс

В момента червеният рис е включен в Червената книга като вид, който е изправен пред пълно унищожение. Осъществени са опити за възстановяване на популацията на bobcat и за разпространение на присъстващите в зоологическите градини, но засега тези действия не са довели до някакъв конкретен резултат.

Интересни и необичайни факти

  1. Рискът развива същата скорост във вода като човек и също може да се гмурне за известно време.
  2. В ранна възраст червеният корен отговаря добре на тренировките и опитомяването, така че котето има всички шансове да се превърне в пълноценен домашен любимец, който се държи извън клетката.
  3. Средната продължителност на живота на един бобкат в природата е 18 години, в плен - 30 години.
  4. Лицата, които живеят в северните ширини (например в Канада), са значително по-големи от южните си партньори.
  5. През първата година на отглеждане котенцата добавят средно 25 грама тегло на ден.
  6. По време на скачане и ходене, червенокосият рис поставя задни крака точно на мястото, където предните му крайници са били разположени преди секунда. Въпреки възможността да се развиват високи скорости на движение, рисът няма да може дълго време да преследва плячка. Ако не можете да вземете жертвата през първите 30 секунди, тогава вероятно ще я оставите сама.

Видео: Червен Линкс (Lynx rufus)

(Все още няма оценка)
Съветваме ви да прочетете


Оставете коментар

Изпращане

 въплъщение

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

болест

вид

паразити