Каспийски тюлен: кратко описание

Автор: Judy Howell
Дата На Създаване: 4 Юли 2021
Дата На Актуализиране: 21 Април 2024
Anonim
Тюлень ругается :)
Видео: Тюлень ругается :)

Съдържание

Каспийският тюлен, наричан още Каспийски, е принадлежал към отряда на ластоногите, но днес този статус е променен и е класиран като хищник, семейството на истинските тюлени. Това животно е заплашено от изчезване по няколко причини, но замърсяването на морето се счита за основното.

Описание на печата

Каспийският тюлен (снимка на възрастен е показана по-долу) е малък вид. В зряла възраст дължината на тялото му е средно 1,20-1,50 м, а теглото му е 70-90 кг. С малък ръст те са доста дебели, а главата е малка. Има мустаци. Очите са големи, тъмни на цвят. Вратът, макар и къс, се забелязва. Предните крайници с пет пръста са къси, имат здрави нокти. Козината е много гладка и лъскава.


Цветът на тези пломби зависи от възрастта им. Но при възрастните основният тон е мръсна сламено-белезникава. Гърбът е с маслиненосив цвят и покрит с тъмни неправилни петна, цветният преход от корема към гърба е плавен. Въпреки че цветът може да е малко по-различни нюанси. Мъжете изглеждат по-контрастни от своите спътници. Те също са малко по-големи от женските и се открояват с по-масивна глава с удължена муцуна.


Къде живеят

Тези тюлени получават името си от местообитанието си. Те живеят само в Каспийско море и се установяват на бреговете, от северната част на Каспийско море до самия Иран. По-близо до южната граница на морето, тюлените са по-рядко срещани.

Каспийският тюлен редовно прави кратки сезонни миграции. С настъпването на зимата всички животни се установяват на леда в Северния Каспий. Когато ледът започне да се топи, тюлените постепенно се придвижват на юг и до началото на лятото те обитават териториите на Южен и Среден Каспий. На тези места тюлените могат да се хранят добре, за да натрупат мастни запаси до есента. С края на лятото животните отново се преместват в северната част на морето.


Какво ядат

Каспийският тюлен се храни главно с различни видове бичета. В храната може да се включи и цаца. Понякога те могат да хванат скариди, амфиподи, атерина. В определени моменти тюлените ядат херинга в малки количества. Но в основата си целогодишно тюлените ловят гобита, без да променят диетата си.


Възпроизвеждане и описание на телето от каспийски тюлен

Този тип тюлени се различават от останалите по това, че неговите представители имат най-краткия период на кученце. Започва в края на януари и завършва в началото на февруари. През това кратко време почти всички женски имат време да донесат потомство. В края на кученцата тюлените започват да се чифтосват, такъв период на чифтосване също не трае дълго, от средата на февруари до първите дни на март, докато животните не започнат да напускат леда на Северния Каспий.

По правило женски тюлен носи едно бебе. Теленцето е с тегло около 3-4 кг, а дължината му достига около 75 см. Почти бялата му козина е копринена и мека. Телецът от каспийски тюлен се храни с мляко в продължение на един месец, като през това време успява да нарасне до 90 см, а теглото му надвишава четирикратно. В средата и в края на февруари, докато бебето се храни с мляко, то успява да хвърли и излее бебето си бяла козина. Докато бебетата се линят, те се наричат ​​овчи палта. След като младите тюлени придобиват напълно нова козина, те стават сивари. При сиварите цветът на козината на гърба е монотонен, тъмносив, а отстрани на корема - светлосив. Освен това животното се хвърля всяка година и с нова линия на косата цветът придобива по-контрастно зацапване. На възраст от една година пломбите са боядисани в пепеляво-сив нюанс, с тъмен гръб, а отстрани вече се забелязват черни и сиви петна. При младите двегодишни тюлени основният тон става малко по-светъл и броят на петна се увеличава.



На възраст от пет години женският тюлен става полово зрял и готов за чифтосване. Година по-късно тя води първото си дете. Почти всички възрастни жени носят потомство от година на година.

Поведение на печата

Прекарват много време в морето. Те могат да заспят, като се обърнат по гръб и стърчат муцуната от водата. Този тип тюлени не обичат да се събират на големи тълпи на леда. Женската с бебето си обикновено е далеч от съседите. В началото на образуването на лед се избира ледена плоча, върху която ще се проведе кученцето. Докато ледът е тънък, каспийският тюлен прави в него дупка, през която ще излезе в морето. Благодарение на редовната употреба капаците не замръзват и могат да се използват през цялата зима. Но понякога тези дупки трябва да се разширяват с помощта на здрави нокти, които са на предните перки.

След кученцето и чифтосването започва периодът на линеене. По това време ледената покривка вече намалява по размер и уплътненията се уплътняват. Ако тюленът няма време да се стопи, преди да се стопи ледът, той трябва да остане в северната част на Каспийския басейн, където линеенето продължава на пясъчен остров. Обикновено през април можете да видите тюлени, лежащи на групи.

През лятото каспийските тюлени са разпръснати над акваторията и стоят далеч един от друг. По-близо до септември те се събират в североизточната част на морето на шалиги (пясъчни островчета). Тук са гъсто концентрирани жени и мъже на всяка възраст.

Броят на каспийските тюлени

Преди това броят на тюлените, живеещи в Каспийско море, надхвърля милион индивида, но към 70-те години популацията им рязко е намаляла и не е имало повече от 600 000 глави.Тъй като кожените кожи са в невероятно търсене, каспийският тюлен страда от това преди всичко. Червената книга даде на това животно статут на „застрашено“. Този закон ограничава лова на животни и позволява клането на тюлени до не повече от 50 000 глави годишно. Но трябва да се отбележи, че намаляването на броя е свързано не само с човешката алчност, но и с епидемии и замърсяване на каспийските води.