.

Азиатска златна котка

Азиатската златна котка се намира в района на Югоизточна Азия-От Китай до Суматра. Тя предпочита гъсти сухи гори,тропически гори и понякога отворени пространства. Котката е дълга около 100см. Козината е средно дълга и не много гъста. Цветът на азиат

Азиатска златна котка
Азиа
ската златна котка се намира в района на Югоизточна Азия-От Китай до Суматра. Тя предпочита гъсти сухи гори,тропически гори и понякога отворени пространства.
Котката е дълга около 100см. Козината е средно дълга и не много гъста. Цветът на азиатската златна котка  е златисто-жълто с кафяво и червено. Опашката й е бяла само на края и тя я използва за сигнализация за опасност.

Размножаването става около големи кухи дървета, които след това се използват за бърлога. Женските могат да заченат на всеки 40 дни. Бременността трае около 95 дни и раждат от 1 до 2 котета с тегло около 250грама всяко. Малките порастват доста бързо и за 3 седмици са около 500грама, а след 6 ,цял  килограм.
Няма точен период на размножаване, но котките са най-активни с идването на пролетта. Женските учат малките да ловуват .
Азиатската златна котка стига зрялост на 2 години.

Обича да ловува през нощта, предимно на земята, но се катери и по дървета, за да улавя плячка. Племена живеещи по тези земи казват, че тази котка е много страшна и не бива да се подценява размера и силата й. Котката живее около 18 години но има и котки гледани в плен,които са  достигали възраст и до 20г..

Те ядат само месо и са много добри хищници. Хранят се с малки елени, зайци, птици, гущери и други малки животни. Обичат овце и кози. Често ловуват по 2-4 котки заедно, но след като се нахранят се разделят пак сами. Те не се застрашени но тяхното месо е много крехко и вкусно и костите са им много здрави и гладки. Затова много бракониери ги убиват, продавайки месото и костите.

Тази котка не е като други от семейството на котките.  Не обича да спи по цял ден, активна е почти през цялото време на деня. Но на всеки няколко часа спи по 20 минути за разлика от лъва, който спи средно 20-25 пъти повече на ден.
Азиатската златна котка обича да хване плячката си и после да се качи на дърво и да я яде там, също като леопарда.

Изсичането на горите е стеснило доста района на този хищник и така популацията му намалява . Заради по-малкото място за лов има повече случаи, в които котките умират от глад.
Затова  често атакуват животните на фермери и дори навлизат в насели градове, по крайните места, за да търсят храна.  Доста са  мразени  заради това, но това е неправилно, защото хората са виновни за  нейно поведение. Доста организации са предприели действия за спасението на това красиво животно и в момента много от Азиатските златни котки  ги местят в други местообитания, кадето няма хора в близост. Също така е забранено строенето на сгради и изсичането на дървета на местата, където котката обича да ходи.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...