Малайският тигър е разпространен в Малайзия. Обособен е като отделен подвид през 2004 г.

Според последните преброявания има около 600-800 малайски тигри в дивата природа, което е най-голямата популация тигри, различни от бенгалските и индокитайските . Въпреки това, все още е застрашен вид.

Малайският тигър е най-малкият съществуващ подвид на тигъра. Теглото на мъжките тигри е от 100 до 140 kg, а на женските от 90 до 110 kg. Дължината на мъжките е около 240 cm от главата до опашкта, а на тигриците около 200 cm.

Четете още: Дъхът ви ще спре от тези пейзажи - I част

Малайските тигри ловуват индийски елени, мунтжаки, диви свине и други животни. Тигрите в джунглата Таман Негара нападат също и малайски мечки. По всяка вероятност се хранят и с гаури и тапири.

Малайските тигри ловуват индийски елени, мунтжаки, диви свине и други животни. Тигрите в джунглата Таман Негара нападат също и малайски мечки. По всяка вероятност се хранят и с гаури и тапири. Малайският тигър е изобразен в Малайзия, символизиращ правителството и се използва в различни гербове на малайзийски институции като Майбанк, Пртон и ФАМ. Той символизира смелостта и силата на малайзийците.

Четете още: Дъхът ви ще спре от тези пейзажи - II част