Котка Рибар

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Котка Рибар

Котка Рибар е див представител на семейство Котки и е известна с уменията си да лови риба. Котка Рибар е красив хищник, който се среща в различни части на планетата и може да бъде превърнат дори в домашен любимец въпреки опърничавия си характер.

История на Котка Рибар

Котка Рибар се среща в югоизточната част на Азия, като предпочита субтропичния регион. Този красив хищник може да бъде видян в Индокитай, Индия, Ява, Суматра, Пакистан, Непал, Шри Ланка. Котка Рибар предпочита да живее в райони, които са в близост до водоеми. Котка Рибар търси места, където горите или джунглите граничат с езера, блата или бавно течащи реки. Котка Рибар е известна и с наименованието Рибна Котка. Тя е рядко срещано животно, което се опазва, но често става обект на бракониерски лов заради красивата си козина. Често се случва бракониерите да убият женска Котка Рибар, за да вземат малките ѝ. Въпреки че е застрашен вид, Котка Рибар често става жертва на бракониерите.

Характеристики на Котка Рибар

Котка Рибар много прилича на Цивета. Женската Котка Рибар достига до 7 килограма, мъжката - до 15 килограма. Дължината на тялото на Котка Рибар достига до 119 сантиметра, височината в холката - около 40 сантиметра. Котка Рибар е с добре развита мускулатура на цялото тяло. Котка Рибар е изключително силно животно въпреки сравнително малките си размери. Муцуната на Котка Рибар е къса и широка.

Разстоянието между челото и носа е много скъсено. Ушите на Котка Рибар са малки, със заоблена форма. Те са разположени далече едно от друго, отстрани на главата. Челюстите на Котка Рибар са заоблени, приличат на челюстите на Питбул. Долната челюст е изключително мощна. Главата на Котка Рибар е с кръгла форма. Шията е много къса. Крайниците на Котка Рибар са къси, както и опашката ѝ. Козината на Котка Рибар е много красива, сравнително къса и лъскава. Цветът на козината на Котка Рибар е сивкаво-кафеникав, на черни петна.

Котка Рибар

Ушите на Котка Рибар са черни, но отзад са бели. Когато свие ушите си и покаже бялата им част, Котка Рибар демонстрира агресия. Лапите на Котка Рибар са с остри нокти, които не могат да се дръпват навътре, като при останалите котки. Това се получава заради ципите между краката на предните лапи, които помагат на Котка Рибар да лови риба и да плува.

С какво се храни Котка Рибар

За разлика от повечето представители на семейство Котки, Котка Рибар е перфектен плувец и се гмурка много добре, когато лови риба. За да хване плячката си, Котка Рибар може с часове да стои край брега, за да издебне точния момент. Когато той настъпи, Котка Рибар се мята като стрела във водата и успява да хване рибата. Котка Рибар удря рибата с лапата си и успява да я зашемети, след което я хваща със зъби и я вади от водата.

Понякога обаче Котка Рибар се разхожда на плиткото, където лови жаби, охлюви и други водни обитатели. Ако дълго време не е успяла да открие храна, Котка Рибар се гмурка, за да търси риба и други животни. Котка Рибар използва за храна птици, дребни бозайници и дори мърша, ако е много гладна. Гризачите също често стават плячка на Котка Рибар. Понякога, ако е стояла дни наред без храна, Котка Рибар атакува малките на не много големи копитни животни.

Размножаване на Котка Рибар

Котка Рибар няма любовен период, тя се размножава целогодишно. Въпреки че се чифтосва по всяко време на годината, Котка Рибар обикновено създава поколение след февруарските любовни игри. След около два месеца на бял свят се появяват две или три малки. Те могат да напуснат майка си едва след като навърщат девет месеца. Бърлогата, в която се отглеждат малките, се строи от женската, но мъжкарят помага в отглеждането на малките. Женската избира място, което е труднодостъпно, и там ражда малките си. Малките Котки Рибари се появяват на бял свят слепи и напълно безпомощни. Те тежат около 170 грама. Малките на Котката Рибар могат да се хранят с твърда храна след втория месец, но допълват менюто си с майчина кърма, докато не навършат половин година. Котка Рибар става полово зряла, след като навърши 18 месеца.

Любопитни факти за Котка Рибар

Котка Рибар

Котка Рибар има репутацията на изключителен хулиган, който винаги е готов да влезе в битка с друго животно, което се появи на територията му. Котка Рибар не се страхува от кучета и дори са описани случаи, в които напада няколко кучета. Котка Рибар е изключително силна и при битка с леопард или друго животно с подобни размери може да излезе победител.

Когато се отглежда в зоопарк или като домашен любимец, Котка Рибар може да живее до 25 години.

Хората, които отглеждат Котка Рибар като домашен любимец, постигат успехи само ако гледат това животно от най-ранната му възраст. Когато се отглежда в дом, Котка Рибар има нужда от басейн, в който да се гмурка и да плува, или поне от вана, където да може да се чувства добре. Препоръчва се да има много играчки, с които Котка Рибар да играе, тъй като острите ѝ нокти и зъби могат да наранят стопанина ѝ по време на игра.

Интересен факт е, че ако се гледа от малка като домашен любимец, Котка Рибар не се бие за територия с други домашни любимци като котки и кучета и дори се сприятелява с тях. Котка Рибар може да бъде разхождана на повод, ако се научи на това от най-ранна възраст. Това животно е много умно и може да бъде научено да изпълнява различни видове команди.

Котката Рибар е много чувствителна и не понася, ако стопанинът ѝ повишава тон или я наказва физически. Това животно много страда, ако е разделено със стопанина си и обикновено при лошо поведение от страна на Котка Рибар тя се наказва с изолация в отделно помещение за известно време, което е най-голямото наказание за нея. Котка Рибар лесно свиква да използва котешка тоалетна. Когато се отглежда като домашен любимец, Котка Рибар може да се храни с риба, месо и месни субпродукти, които се обогатяват с витамини и минерали.

Вреди от Котка Рибар

Възможно е Котка Рибар да нападне агне или козле, ако дълго време не се е хранила. Като цяло обаче Котка Рибар предпочита да е далече от места, където може да срещне хора, тъй като често става обект на лов и преследване от тяхна страна и се страхува от подобен контакт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest