Работно време: Почивен Ден
()

    Междинна сума

    Африканският пор: зорила

    Африканският пор: зорила

    окт 17, 2019

    Зорилата принадлежи към семейството на белките. Обитава разположените на юг от Сахара райони. Навици: активна е през нощта. Храна: дребни бозайници, предимно гризачи, птици и техните яйца, насекоми, както и влечуги. Под земята, зорила улавя животни, живеещи в дупки. Като хване плячката, тя я носи в гнездото си и я яде там. Живеещите в близост до населени места животни, ловят птици, така че хората без особено възхищение възприемат новината, че тези порове са се заселили наблизо. Те ги смятат за вредни съседи и в същото време търпят присъствието им, тъй като зорилите доста успешно унищожават гризачите.


    Това зверче излиза на лов късно вечер или през нощта. През деня, той се крие в дупки и скали. В меката почва с дългите си и здрави нокти, зорила копае дупка, често избирайки място за това под корените на дърветата. В зони с твърда почва, зорила се помещава в дупки, изоставени от бивши обитатели. Ако собствеността на животните граничи с населените места, животното се заселва под хамбарите и мазетата. Владението на зорилата - това е ловна площ от няколко квадратни километра, границите на които се маркират със секрети на анални жлези. Участъкът на женската обикновено е по-малък и се намира на територията на мъжкия. Мъжкарите имат неприятен характер и по време на размножителния сезон, стават отчаяни насилници. Зорила се движи бавно, разчитайки на защитната си окраска, сигнализираща, че зверчето има опасно 'химическо оръжие'. Ако то бъде нападнато от враг, който е по-силен, като лъв например, зорилата се преструва, че е мъртва. В безнадеждна ситуация, тя повдига козината, опашката си и поставя аналните жлези в движение - в очите на нападателя се хвърля поток от зловонни секрети и животното избягва, докато се възстанови. Зорила попада в целта дори и от разстояние на 3-4 метра.


    Размножение. Сезонът на чифтосване на Зорила започва през януари и продължава до март. По това време, мъжкият търси партньор, като често излиза извън границите на своята територия. Самката Зорила извежда малките веднъж годишно. В своята дупка, тя изгражда гнездо от суха трева и клони, в които 35-44 дни след чифтосването се появяват на бял свят 2-3 малки. Майката се грижи за потомството си и през първите седмици за много кратко време напуска гнездото. Малките се хранят с майчиното мляко в продължение на един месец. След това, женската започва да им донася малки парчета месо, постепенно подтиквайки ги към храна за възрастни. Двумесечните зорили придружават майката по време на лов, изследват района в близост до дупката и всеки път се движат по-далеч от нея. Вземайки от майката ловните умения, младите животинки започват самостоятелен живот. Интересни факти Приучена от детството, Зорилата се превръща в красив и прекрасен домашен звяр. Домашното животно използва своето „химическо оръжие“ само като крайна мярка. През нощта, Зорилата вижда по-добре, отколкото през деня. В изключителни случаи, животното може да преплува малки водоеми и да преследва плячката в трънливи храсти. Суданците наричат Зорилата 'бащата на химията'.


    Зорилата е разпространена в целия си ареал. Лесно се адаптира към различни условия на живот, не се страхува от присъствието на човека и затова към днешна дата не се нуждае опазване.


    Подобни Постове

    Проблеми с водата в аквариума. Какво да правя? Когато си купите аквариум, не мислите, че може...

    Котките са умни животни, не са склонни да ядат негодни за консумация предмети. Представителите н...

    При кученцата от различни породи смяната на зъбите настъпва в периода от два месеца до шест месе...